středa 16. září 2015

Desatero dobíhajícího

Vemte prosím na vědomí, že následující příspěvek je pouze ironický, sarkastický pamflet a zcela neodpovídá skutečnosti. Případná podobnost s reálnými osobami je čistě náhodná.

1. Nepoběžíš

Rozhodně neběhej. Ani rychlejší chůze neprospívá zdraví a jen bys na sebe zbytečně upozorňoval. Dobíhající člověk vypadá komicky a směšně, což si sám uvědomuje a proto se obvykle přiblble usmívá. Ty jsi přece jiný. Nedopusť se stejné chyby.

2. Neupozorníš na sebe

Být viděn je přesně to, co v tvé situaci nechceš. Neupozorňuj na sebe, nejlépe se ještě schovej za tramvaj a běž po kolejích nebo využij lidí, co právě vystoupili z té tramvaje a schovej se za ně. Doporučený způsob stíhání tramvaje je z boku z postranní uličky nebo z obchodu. Slušný řidič přeci vidí i za roh.

3. Jízdní řád překontroluješ

Pokud docházíš k tramvaji okolo zastávkového sloupku, rozhodně by ses u něj měl zastavit a začít studovat jízdní řád a hledat, kam vlastně tramvaj, do které chceš nastoupit, jede. Když nejdeš okolo sloupku, měl by ses ještě z chodníku začít ptát cestujících uvnitř tramvaje. Ideální je spojení: "Kam ta tramvaj jede?" Protože na to neexistuje krátká, slušná odpověď. Naprosto nevhodná otázka zní: "Jede to k Andělu?" a tak podobně.

4. U tramvaje zpomal

Když už jsi pár metrů od dveří, jež bys mohl použít k nástupu, je velmi žádoucí zpomalit. Přece nechceš nastoupit do tramvaje udýchaný jako nějaký slon v říji. Hezky ještě na vzduchu popadni dech a teprve potom je pro tebe nástup povolen. Toto přikázání je také důležité pro kuřáky. Teprve nyní totiž nastává situace, kdy je čas se rozloučit se svým milovaným tabákem a ve dveřích dát posledního šluka.

5. Správné dveře k nástupu vyber

Rozhodně si rozmysli, jestli je pro tebe výhodné použít ty první dveře, které se vybízejí k nástupu. Uvědom si, kde budeš vystupovat a pokud bys náhodou na tvé cílové stanici musel jít na opačnou stranu, již při nástupu je důležité zvolit ty nejlépe situované dveře. Také rozhodně nechceš vypadat jako chamtivec, který drapne po první nabízené šanci. Jako člověk znalý světa přeci víš, že všude po světě se o nabídce smlouvá, proto kulturně obohatíš i naší zapadlou matičku Prahu a budeš správné dveře k nástupu vybírat.

6. Ve dveřích se zastav

Doteď si nemohl poukázat, jak zlý je tramvaják, který dosud trpělivě všechno přešel s bohorovným klidem, což se neslučuje s všeobecným názorem. Nyní je optimální doba z toho vyjít jako vítěz. Zastav se na prvním schodu. Účinek se dostaví během vteřiny. Dostatečně hlasitý projev bolesti (uč se od fotbalistů) je důležitý a zajistí pozornost všech cestujících v tramvaji a rozbije poslední zbytky řidičovy předstírané slušnosti.

7. Dalším dobíhajícím drž dveře

Přece bys nechtěl zapomenout na kamarády ve zbrani? Příště mohou pomoct v nouzi zase oni tobě. Ve správném pro-zákaznickém pojetí přepravy je samozřejmé, že právě cestující určují plynulost dopravy. Právě cestující rozhoduje, kdy se zavřou dveře a kdy ne. Řidič je tam jen od toho, aby tě převezl z bodu A do bodu B a i to stejně dělá blbě. Kéž by už nastala ta doba, kdy budou jezdit tramvaje bez řidiče, ten je tam vyloženě jen jako okolí obtěžující prvek.

8. Jeď jen jednu zastávku

Tvé úsilí by mělo být o to větší, čím kratší úsek danou tramvají pojedeš. Čekání na další spoj ti nikdo nezaplatí a těch pár vteřin navíc pobytu tramvaje v zastávce přece nikoho nezabije. Když tramvajákovi utečou semafory, je to jeho chyba.

9. Do již přeplněné tramvaje se vecpi

Stojí-li dvě tramvaje za sebou v zastávce, je pro tebe velmi důležité se vejít do té první, protože ta co stojí za ní, přijede do tvojí zastávky o mnoho později. Obzvláště důležité je toto přikázání v situaci, kdy obě tramvaje jsou shodné linky. Je nad slunce jasné, že ta první jede pozdě a není přece tvojí vinou, že tramvaják neumí jet podle jízdního řádu a máš plné právo se domáhat nástupu. Hlavně je tam větší obecenstvo při utrpení, když tě tramvaják zavře do dveří.

10. Neděkuj

Nikdy. Neshazuj se. Mám něco dodávat?

Žádné komentáře:

Okomentovat